Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 is één van de mooiste smartphones ooit. Smaken verschillen, maar als je het voorkantvullende ‘Infinity Display’ in het echt ziet, ben je al gauw overtuigd. Dit is hoe smartphones er in de toekomst uit gaan zien, of uit móeten zien. We overdrijven niet als we zeggen dat andere smartphones er plots flink verouderd uitzien. De Huawei P10, iPhone 7, of zelfs Samsungs eigen Galaxy S7: stuk voor stuk prima toestellen waarbij nu opeens opvalt hoe groot die schermranden wel niet zijn. Als je eenmaal met een Infinity Display in aanraking komt, wil je niet snel weer terug.
Bovendien is het scherm – zoals we van Samsung gewend zijn –  van topklasse. Het amoled-scherm biedt levendig en kleurrijk beeld en is enorm helder. Zelfs in de volle zon is het scherm prima afleesbaar; iets wat maar weinig concurrenten kunnen zeggen. Ook is de helderheid wel flink te schroeven, zodat je ‘s nachts niet naar een te fel beeld staart. Met het ingebouwde blauwlichtfilter kun je ervoor zorgen dat het beeld ‘s nachts nog wat zachter oogt.
Samsung

Opvallende beeldverhouding

De Galaxy S8 heeft een afwijkende beeldverhouding van 18,5 bij 9. Omdat het scherm doorloopt in de randen is het namelijk iets smaller dan bij de meeste smartphones. Ontwikkelaars moeten hun Android-apps echter nog aanpassen voor deze nieuwe beeldratio. Google heeft ontwikkelaars op het hart gedrukt in de afgelopen maanden om dat snel te doen, maar lang niet allemaal hebben ze geluisterd. Dat zorgt ervoor dat je bij een aantal apps nog zwarte randen onder en boven het beeld ziet. Grote namen als de NS Reisplanner, Spotify en zelfs Googles eigen Analytics-app zijn (nog) niet bijgewerkt.
ALS JE HET SCHERM GEPROBEERD HEBT, WIL JE NOOIT MEER TERUG.
Het scherm heeft een maximale resolutie van 2960 bij 1440 pixels, of WQHD+, zoals Samsung het noemt. Standaard staat de resolutie echter slechts op full hd+, of 2220 bij 1080 pixels. Zo’n lagere resolutie bespaart namelijk flink wat stroom, terwijl je met het blote oog het verschil nauwelijks ziet. De hoge resolutie komt vooral van pas bij virtual reality-games, omdat je dan met je ogen haast bovenop het scherm zit. Je kunt de resolutie gemakkelijk aanpassen via de instellingen; desgewenst kun je deze zelfs verder verlagen naar 720p.

Design met schoonheidsfoutjes

Om het voorkantvullende scherm mogelijk te maken, heeft Samsung voor het eerst een smartphone zonder fysieke homeknop uitgebracht. De knoppen worden in plaats daarvan op het scherm zelf getoond. Het is Samsung helaas niet gelukt de vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken, al ‘klikt’ de onderkant een klein beetje als je erop drukt.
De scanner is naar de achterkant verplaatst en zit nu naast de camera. Helaas is er geen inkeping, waardoor het lastig is om de scanner op de tast te vinden. Ook moet je soms erg precies je vinger plaatsen: zit ‘ie er niet recht op, dan kun je niet ontgrendelen. Dat is jammer, want op de Galaxy S7 werkte de scanner nog top. Bovendien is de scanner achterop toestellen als de Google Pixel en Huawei Mate 9 juist erg prettig.
Samsung
De achterkant is verder sterk vergelijkbaar met de Galaxy S7. Samsung gebruikt een combinatie van glas en metaal. Dat is aardig krasgevoelig. Stop je S8 in dezelfde broekzak als wat sleutels en pasjes, dan zie je toch al gauw enkele kleine krasjes. Het voelt stevig aan, al biedt het glas weinig grip vergeleken met bijvoorbeeld een metalen smartphone.
Minpuntje is dat er slechts een enkele speaker zit op de Galaxy S8, onderaan naast de usb-c-poort. Hou je het toestel aan de zijkanten vast om een video te bekijken, dan blokkeer je het geluid al gauw. Bovendien is het geluid dat eruit komt ook niet geweldig. Het kan redelijk hard, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Bij een beetje actiefilm smelt al het geluid samen, en zijn de explosies maar moeilijk van dialoog te onderscheiden. De meegeleverde oordopjes van AKG zijn daarom geen overbodige luxe.

Software: Samsung-interface zonder fratsen

Samsung levert de Galaxy S8 met Android 7.0, maar heeft daar zoals altijd zijn eigen interface overheen gegooid. Qua design is het allemaal net wat anders dan stock-Android, al zijn de aanpassingen niet zo storend als ze ooit waren. Alles oogt modern, rustig en overzichtelijk.
Wel heeft Samsung nog steeds de neiging om veel bestaande Google-apps te vervangen door eigen apps. Zo heeft Samsung een eigen browser en eigen apps voor mail, agenda en de rekenmachine. Googles eigen apps zijn eigenlijk altijd uitgebreider en beter. Gelukkig kunnen enkele van de Samsung-apps gewoon verwijderd worden. De meegeleverde Office-apps van Microsoft, hoewel iets nuttiger, zijn dan weer niet verwijderbaar.

Bixby’s belofte wordt niet waargemaakt

De fysieke Bixby-knop aan de zijkant van de Galaxy S8 suggereert dat Samsung grootse verwachtingen heeft voor zijn nieuwe virtuele assistent. Helaas valt dat in de praktijk aardig tegen.
De assistent bestaat uit vier redelijk afzonderlijke onderdelen: Bixby Voice, Vision, Home en Reminder. Die laatste kunnen we vrij snel wegstrepen als oninteressant: het is niet veel meer dan een to-do-app die je regelmatig kan herinneren aan openstaande taken.
BIXBY VALT VOORLOPIG FLINK TEGEN
Bixby Voice is op papier het meest veelbelovende onderdeel. Samsung beloofde dat de stembesturing slimmer is dan concurrenten als Siri en Cortana, omdat Bixby de context van je vraag of opdracht beter begrijpt. Daardoor kun je op een menselijkere manier met de assistent praten. Althans, dat is de theorie. Want in werkelijkheid is Bixby Voice nog niet eens beschikbaar.
De stembesturing is pas ‘ergens dit voorjaar’ beschikbaar, aldus Samsung, en bovendien alleen in het Engels. Ook is deze slechts in een klein aantal meegeleverde Samsung-apps geïntegreerd. Zodra de stembesturing beschikbaar is komen we er op terug, maar voorlopig hoeft Google Assistant weinig te vrezen.
Bixby Vision is terug te vinden in de camera-app. Druk op het knopje linksonder in beeld en je opent objectherkenning. Daarvoor werkt Samsung samen met verschillende andere diensten. Zo kun je dankzij Vivino wijnflessen scannen en opzoeken, terwijl Amazon je foto’s laat maken van producten die je vervolgens direct kunt bestellen. Dat werkt helaas niet perfect: een foto van een Nike leverde een overzicht van verschillende Nike-schoenen op, maar niet het specifieke model waar we om vroegen.

Niet meer dan een gimmick

Helemaal suf wordt het met de beloofde locatieherkenning. Maak je een foto van de Big Ben, Eiffeltoren, of andere bekende monumenten, dan krijg je automatisch andere bezienswaardigheden in de buurt te zien.
Probleem is alleen dat het aantal objecten dat Bixby herkent wel erg beperkt is. Maak je een foto van het Rijksmuseum, de Domtoren of andere toch vrij bekende monumenten in Nederland, dan herkent Bixby helemaal niets. Dat de assistent weinig kan met de kerk om de hoek begrijpen we prima, maar zo is Vision al heel snel waardeloos. Dan is Google Maps een betere én snellere bron. Vision werkt gewoon nog niet snel en niet goed genoeg om meer dan een gimmick te zijn.
Samsung
Blijft over: Bixby Home, in feite niet meer dan een overzicht van verschillende widgets dat in beeld verschijnt zodra je op de Bixby-knop drukt. Het is niet heel anders dan Google Now, met kaarten voor het weer, je fitnessinformatie, je agenda en andere relevante info.
Het grote verschil is dat Samsung samenwerkt met andere apps. Zo zijn er widgets voor CNN, Twitter en Spotify. Die zijn vooralsnog wat beperkt: Twitter toont vijf trending topics, Spotify laat je wat recente albums die je hebt beluisterd zien. Ook voelt Home beduidend minder slim dan de Google Assistant. Zo claimde de app regelmatig foto’s te hebben gebundeld van ‘een reis naar Nijmegen’, terwijl we daar toch echt gewoon wonen.
Met Bixby hoopte Samsung waarschijnlijk te bewijzen dat het net zulke slimme software als Google kan maken. Het voorlopige eindproduct toont echter aan dat dat nog helemaal niet zo makkelijk is. Met ontbrekende onderdelen, beperkte werking en weinig indrukwekkende features is Bixby vooral een flinke teleurstelling.

Hardware: vlot en veel

In Nederland is de Galaxy S8 voorzien van een Exynos 8895-chipset die door Samsung zelf is ontwikkeld, buiten Europa verschijnt een variant met de Snapdragon 835-chip van Qualcomm. De chip bestaat uit acht cores, waarvan er vier geklokt zijn op 2,3 GHz en vier op 1,7GHz. Daarnaast is er 4GB werkgeheugen aanwezig.
Samsung
Tijdens onze testperiode hadden we geen enkel last van haperende apps, lange laadtijden of andere krachtvereisende problemen. We durven wel te stellen dat de Galaxy S8 meer dan genoeg kracht in huis heeft voor alles wat je regelmatig op een smartphone doet.
Standaard is er 64GB opslagruimte aanwezig. Daarvan worden enkele GB’s al gebruikt door de meegeleverde software, maar er blijft nog altijd meer dan 50GB over. Dat is meer dan genoeg voor flink wat apps, muziek, foto’s en video’s. Mocht het onverhoopt toch te weinig blijken, dan kan de opslagruimte ook nog eens uitgebreid worden met een geheugenkaart.

Accu: gaat lang mee, laadt niet snel op

De accu heeft een capaciteit van 3000 mAh, waarmee we doorgaans gemakkelijk het einde van de dag haalden. Ook met tientallen keren per dag ontgrendelen, regelmatig apps als WhatsApp raadplegen en ongeveer een uur aan video’s kijken en camera gebruiken, was er nog zo’n 20 tot 30 procent van de accu over. Twee dagen zonder opladen zit er er niet in, maar zorgeloos een volle dag is geen probleem

Beeldschoon beeldscherm

De Samsung Galaxy S8 is één van de mooiste smartphones ooit. Smaken verschillen, maar als je het voorkantvullende ‘Infinity Display’ in het echt ziet, ben je al gauw overtuigd. Dit is hoe smartphones er in de toekomst uit gaan zien, of uit móeten zien. We overdrijven niet als we zeggen dat andere smartphones er plots flink verouderd uitzien. De Huawei P10, iPhone 7, of zelfs Samsungs eigen Galaxy S7: stuk voor stuk prima toestellen waarbij nu opeens opvalt hoe groot die schermranden wel niet zijn. Als je eenmaal met een Infinity Display in aanraking komt, wil je niet snel weer terug.
Bovendien is het scherm – zoals we van Samsung gewend zijn –  van topklasse. Het amoled-scherm biedt levendig en kleurrijk beeld en is enorm helder. Zelfs in de volle zon is het scherm prima afleesbaar; iets wat maar weinig concurrenten kunnen zeggen. Ook is de helderheid wel flink te schroeven, zodat je ‘s nachts niet naar een te fel beeld staart. Met het ingebouwde blauwlichtfilter kun je ervoor zorgen dat het beeld ‘s nachts nog wat zachter oogt.
Samsung

Opvallende beeldverhouding

De Galaxy S8 heeft een afwijkende beeldverhouding van 18,5 bij 9. Omdat het scherm doorloopt in de randen is het namelijk iets smaller dan bij de meeste smartphones. Ontwikkelaars moeten hun Android-apps echter nog aanpassen voor deze nieuwe beeldratio. Google heeft ontwikkelaars op het hart gedrukt in de afgelopen maanden om dat snel te doen, maar lang niet allemaal hebben ze geluisterd. Dat zorgt ervoor dat je bij een aantal apps nog zwarte randen onder en boven het beeld ziet. Grote namen als de NS Reisplanner, Spotify en zelfs Googles eigen Analytics-app zijn (nog) niet bijgewerkt.
ALS JE HET SCHERM GEPROBEERD HEBT, WIL JE NOOIT MEER TERUG.
Het scherm heeft een maximale resolutie van 2960 bij 1440 pixels, of WQHD+, zoals Samsung het noemt. Standaard staat de resolutie echter slechts op full hd+, of 2220 bij 1080 pixels. Zo’n lagere resolutie bespaart namelijk flink wat stroom, terwijl je met het blote oog het verschil nauwelijks ziet. De hoge resolutie komt vooral van pas bij virtual reality-games, omdat je dan met je ogen haast bovenop het scherm zit. Je kunt de resolutie gemakkelijk aanpassen via de instellingen; desgewenst kun je deze zelfs verder verlagen naar 720p.

Design met schoonheidsfoutjes

Om het voorkantvullende scherm mogelijk te maken, heeft Samsung voor het eerst een smartphone zonder fysieke homeknop uitgebracht. De knoppen worden in plaats daarvan op het scherm zelf getoond. Het is Samsung helaas niet gelukt de vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken, al ‘klikt’ de onderkant een klein beetje als je erop drukt.
De scanner is naar de achterkant verplaatst en zit nu naast de camera. Helaas is er geen inkeping, waardoor het lastig is om de scanner op de tast te vinden. Ook moet je soms erg precies je vinger plaatsen: zit ‘ie er niet recht op, dan kun je niet ontgrendelen. Dat is jammer, want op de Galaxy S7 werkte de scanner nog top. Bovendien is de scanner achterop toestellen als de Google Pixel en Huawei Mate 9 juist erg prettig.
Samsung
De achterkant is verder sterk vergelijkbaar met de Galaxy S7. Samsung gebruikt een combinatie van glas en metaal. Dat is aardig krasgevoelig. Stop je S8 in dezelfde broekzak als wat sleutels en pasjes, dan zie je toch al gauw enkele kleine krasjes. Het voelt stevig aan, al biedt het glas weinig grip vergeleken met bijvoorbeeld een metalen smartphone.
Minpuntje is dat er slechts een enkele speaker zit op de Galaxy S8, onderaan naast de usb-c-poort. Hou je het toestel aan de zijkanten vast om een video te bekijken, dan blokkeer je het geluid al gauw. Bovendien is het geluid dat eruit komt ook niet geweldig. Het kan redelijk hard, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Bij een beetje actiefilm smelt al het geluid samen, en zijn de explosies maar moeilijk van dialoog te onderscheiden. De meegeleverde oordopjes van AKG zijn daarom geen overbodige luxe.

Software: Samsung-interface zonder fratsen

Samsung levert de Galaxy S8 met Android 7.0, maar heeft daar zoals altijd zijn eigen interface overheen gegooid. Qua design is het allemaal net wat anders dan stock-Android, al zijn de aanpassingen niet zo storend als ze ooit waren. Alles oogt modern, rustig en overzichtelijk.
Wel heeft Samsung nog steeds de neiging om veel bestaande Google-apps te vervangen door eigen apps. Zo heeft Samsung een eigen browser en eigen apps voor mail, agenda en de rekenmachine. Googles eigen apps zijn eigenlijk altijd uitgebreider en beter. Gelukkig kunnen enkele van de Samsung-apps gewoon verwijderd worden. De meegeleverde Office-apps van Microsoft, hoewel iets nuttiger, zijn dan weer niet verwijderbaar.

Bixby’s belofte wordt niet waargemaakt

De fysieke Bixby-knop aan de zijkant van de Galaxy S8 suggereert dat Samsung grootse verwachtingen heeft voor zijn nieuwe virtuele assistent. Helaas valt dat in de praktijk aardig tegen.
De assistent bestaat uit vier redelijk afzonderlijke onderdelen: Bixby Voice, Vision, Home en Reminder. Die laatste kunnen we vrij snel wegstrepen als oninteressant: het is niet veel meer dan een to-do-app die je regelmatig kan herinneren aan openstaande taken.
BIXBY VALT VOORLOPIG FLINK TEGEN
Bixby Voice is op papier het meest veelbelovende onderdeel. Samsung beloofde dat de stembesturing slimmer is dan concurrenten als Siri en Cortana, omdat Bixby de context van je vraag of opdracht beter begrijpt. Daardoor kun je op een menselijkere manier met de assistent praten. Althans, dat is de theorie. Want in werkelijkheid is Bixby Voice nog niet eens beschikbaar.
De stembesturing is pas ‘ergens dit voorjaar’ beschikbaar, aldus Samsung, en bovendien alleen in het Engels. Ook is deze slechts in een klein aantal meegeleverde Samsung-apps geïntegreerd. Zodra de stembesturing beschikbaar is komen we er op terug, maar voorlopig hoeft Google Assistant weinig te vrezen.
Bixby Vision is terug te vinden in de camera-app. Druk op het knopje linksonder in beeld en je opent objectherkenning. Daarvoor werkt Samsung samen met verschillende andere diensten. Zo kun je dankzij Vivino wijnflessen scannen en opzoeken, terwijl Amazon je foto’s laat maken van producten die je vervolgens direct kunt bestellen. Dat werkt helaas niet perfect: een foto van een Nike leverde een overzicht van verschillende Nike-schoenen op, maar niet het specifieke model waar we om vroegen.

Niet meer dan een gimmick

Helemaal suf wordt het met de beloofde locatieherkenning. Maak je een foto van de Big Ben, Eiffeltoren, of andere bekende monumenten, dan krijg je automatisch andere bezienswaardigheden in de buurt te zien.
Probleem is alleen dat het aantal objecten dat Bixby herkent wel erg beperkt is. Maak je een foto van het Rijksmuseum, de Domtoren of andere toch vrij bekende monumenten in Nederland, dan herkent Bixby helemaal niets. Dat de assistent weinig kan met de kerk om de hoek begrijpen we prima, maar zo is Vision al heel snel waardeloos. Dan is Google Maps een betere én snellere bron. Vision werkt gewoon nog niet snel en niet goed genoeg om meer dan een gimmick te zijn.
Samsung
Blijft over: Bixby Home, in feite niet meer dan een overzicht van verschillende widgets dat in beeld verschijnt zodra je op de Bixby-knop drukt. Het is niet heel anders dan Google Now, met kaarten voor het weer, je fitnessinformatie, je agenda en andere relevante info.
Het grote verschil is dat Samsung samenwerkt met andere apps. Zo zijn er widgets voor CNN, Twitter en Spotify. Die zijn vooralsnog wat beperkt: Twitter toont vijf trending topics, Spotify laat je wat recente albums die je hebt beluisterd zien. Ook voelt Home beduidend minder slim dan de Google Assistant. Zo claimde de app regelmatig foto’s te hebben gebundeld van ‘een reis naar Nijmegen’, terwijl we daar toch echt gewoon wonen.
Met Bixby hoopte Samsung waarschijnlijk te bewijzen dat het net zulke slimme software als Google kan maken. Het voorlopige eindproduct toont echter aan dat dat nog helemaal niet zo makkelijk is. Met ontbrekende onderdelen, beperkte werking en weinig indrukwekkende features is Bixby vooral een flinke teleurstelling.

Hardware: vlot en veel

In Nederland is de Galaxy S8 voorzien van een Exynos 8895-chipset die door Samsung zelf is ontwikkeld, buiten Europa verschijnt een variant met de Snapdragon 835-chip van Qualcomm. De chip bestaat uit acht cores, waarvan er vier geklokt zijn op 2,3 GHz en vier op 1,7GHz. Daarnaast is er 4GB werkgeheugen aanwezig.
Samsung
Tijdens onze testperiode hadden we geen enkel last van haperende apps, lange laadtijden of andere krachtvereisende problemen. We durven wel te stellen dat de Galaxy S8 meer dan genoeg kracht in huis heeft voor alles wat je regelmatig op een smartphone doet.
Standaard is er 64GB opslagruimte aanwezig. Daarvan worden enkele GB’s al gebruikt door de meegeleverde software, maar er blijft nog altijd meer dan 50GB over. Dat is meer dan genoeg voor flink wat apps, muziek, foto’s en video’s. Mocht het onverhoopt toch te weinig blijken, dan kan de opslagruimte ook nog eens uitgebreid worden met een geheugenkaart.

Accu: gaat lang mee, laadt niet snel op

De accu heeft een capaciteit van 3000 mAh, waarmee we doorgaans gemakkelijk het einde van de dag haalden. Ook met tientallen keren per dag ontgrendelen, regelmatig apps als WhatsApp raadplegen en ongeveer een uur aan video’s kijken en camera gebruiken, was er nog zo’n 20 tot 30 procent van de accu over. Twee dagen zonder opladen zit er er niet in, maar zorgeloos een volle dag is geen probleem

Comments